Egyesület   |   Borvidék   |   Borok   |   Borászok   |   Tradíciók   |   Galéria

Babits Pincészet

Bodnár Pincészet és Borház

Fitomark-94 Kft.

Bemutatkozás

Borok

Eredmények

Hírek

Götz Pincészet

Monyók Pincészet

Ráski László Pincészete

Sajgó Pincészet

Tokajbor - Bene Pincészet

Tokaj Kereskedőház ZRt.

Fitomark-94 Kft. » Bemutatkozás

Kiss István és felesége, a cég alapítói az 1970-es évek elején kezdték meg tevékenységüket a Tokaj-hegyaljai borvidéken, a Kertészeti Egyetemen szerzett szõlész-borász diplomájukkal. Az akkori gazdasági rendszer nem tette lehetõvé egy magánkézben lévõ cég létrehozását, így a családi pincészet alapítása 1994-re húzódott. Ekkorra már a család második generációja is tevékenyen bekapcsolódott a termelésbe mint diplomás élelmiszermérnök, borász.

A család a Tokaji borvidék közepén, Tolcsván 11 hektár szõlõültetvénnyel rendelkezik. Ezek az ültetvények már a 18. században is elsõosztályúnak besorolt területeken (Cziróka, Kincsem) találhatók. A szükséges alapanyag biztosítása érdekében még további családi termelõkkel áll termelési, felvásárlási szerzõdésben. Így biztosított egy jól ellenõrizhetõ minõségû alapanyag.

A család a több száz éves hagyományokat követve készíti borait. Ez a borvidék a tradíciókon alapszik, így feladatunknak tartjuk a technológia megtartását. Ezért már a szüret kezdetének idõpontját is úgy választjuk meg, hogy az a hagyományos Simon-Júda napja közelében legyen (okt. 26). Mindenképp a minõséget szem elõtt tartva az aszúszemek különválogatásával akarunk megfelelni a 300 éves technológiának. A szüretet is egy régi hagyományt követve tartjuk meg, ez azt jelenti, hogy az aszúszemek különválogatását a tõkénél végezzük el. A minõségi borok készítésénél fontos az alapanyag mellett a gondos válogatás ezért az így leszedett szemeket még egyszer válogatjuk. A fenti hagyományok kiteljesedésének segítésére a cég 1996-ban költözött egy saját tervezésû épületbe, amelyben megtalálhatók a szõlõfeldolgozás, a borkezelés, palackozás modern berendezései.
A tokaji borok egyet jelentenek a többéves érleléssel. Ezen érlelés nagyrészt ászokhordókban történik hagyományos, tufába vájt pincékben. A család 4 különbözõ hõmérsékletû érlelõpincével rendelkezik, ahol 1500 hl fahordós érlelésre van mód.

Pincéink a világörökség részét képezik, mely rangos elismerést 2001-ben nyerte el az egész borvidékkel együtt. Ezek a pincék 400-500 évesek, az évtizedek alatt lassacskán egyre bõvültek és bõvülnek a mai idõkben is. A 10-12 méter mélységben nyugvó tölgyfa hordók 136 l-es gönci és a 200 l-es szerednyei méretûek. A pince falát borító Cladosporium cellare nemespenész pedig a régi idõket idézi, emellett a fertõtlenítõ és páratartalom beállításának hatása fontos számunkra.

A fenti hagyományos borérlelõ kiegészítésére 1500 hl rozsdamentes acél tartály-tárolótér áll rendelkezésre a korszerû borkezelés biztosításához.
1998 decemberében került beállításra egy automata palackozó gépsor.
A pincészetünkhöz látogatók számára egy történelmi idõket idézõ, 150 éves épületet újítottunk fel. Pincéjében akár 80 fõ is ismerkedhet a tokaji legendát idézõ borainkkal s mélyedhet Hegyalja kincseibe.

A pincészet termékei megtalálhatók a hazai borszaküzletekben, gasztronómia területén és a különbözõ nagyáruházakban, emellett eljutnak a világ különbözõ országaiba is.

A család a pincészet és termékei megismertetése érdekében különbözõ hazai és nemzetközi borversenyeken és borbemutatókon vesz részt. Az itt elért eredmények, elismerések és különdíjak utat mutatnak a borkezelési eljárások megválasztásába.

Elérhetõség
Cím: Fitomark-94 Kft.
H-3934, Tolcsva, Arany János út 16/a
Tel/fax: +36 (47) 384-275; +36 (20) 411-0721
E-mail: kissbor@pr.hu
Honlap: www.tokaji-kisspince.hu