Egyesület   |   Borvidék   |   Borok   |   Borászok   |   Tradíciók   |   Galéria

Babits Pincészet

Bodnár Pincészet és Borház

Fitomark-94 Kft.

Bemutatkozás

Borok

Eredmények

Hírek

Götz Pincészet

Monyók Pincészet

Ráski László Pincészete

Sajgó Pincészet

Tokajbor - Bene Pincészet

Tokaj Kereskedőház ZRt.

Fitomark-94 Kft. » Borok

A család a tradicionális borkészítési eljárást részesíti elõnyben, de hozzátéve a modern technológiák által nyújtott lehetõségeket. Ezzel segítve a tokaji borok régi fényének újkori kibontakozását.

Bor neve Minõségi kategória Évjárat Ûrmérték Alkohol Cukor Sav Borleírás Gasztronómiai ajánló
Tokaji Aszúeszencia édes 1972 0,5 11,72 193 10 Szinte vörösborra emlékeztetõ mélyborostyánsárga, mahagóni szín. Összetettsége illatban és ízben is megjelenik. Többrétegûsége megérétésére több idõt szánva újjabb-és újjab szinteket ér el, meglepetést okozva fogyasztójának minden egyes kóstolás alkalmával. Korát meghazuttológyümölcsösség jelenik meg természetesen a mély dohány, csokoládé ízek mellett. A nagy évjáratú komoly borok hatalmas íz tónusaival karakteres ízviláguk miatt mindenképpen ajánlott étkezések után desszertek helyett még kávé elõtt fogyasztani
Tokaji Aszúeszencia édes 1993 0,5 12,74 188 11 A sötét aranysárga szín ellenére fiatalos illat jelenik meg, melyet kiegészítve folytatólagosan mutatkozik összetett íze. A hatalmas édestartalék csak lassan engedi fel sorra a virág és gyümölcs aromákat melybõl számtalan mutatkozik meg. Ezt a cukormennyiséget a kifinomult savak nagyobb mennyisége teszi egyensúlyba. Édes érzete miatt étkezések zárására ízvilágának összetettsége savai nagyszerõsége és egyedisége miatt ünnepi asztalokra ajánlott, esetlegesen szivarokhoz önnállóan.
Tokaji 6 puttonyos Aszú édes 1972 0,5 11,5 165 9,5 Sötét borostyánsárga és mahagóni színû, telt illatú (csokoládé, capuccino, kenyérhéj). Határozott savak, melyek az ízképet a robosztusság irányába viszik. Nagyon összetett ízek, némi karamell, sok dió. Remek komplexitás. Sok évtizedes tartalékkal bír. A nagy évjáratú komoly borok hatalmas íz tónusaival karakteres ízviláguk miatt mindenképpen ajánlott étkezések után desszertek helyett még kávé elõtt fogyasztani
Tokaji 6 puttonyos Aszú édes 1975 0,5 12,1 155 9,4 Borostyánsárga szín, rézvörös árnyalattal. Illatában méz és pácolt dohány. Ízében kávé, grillázs. Remek fanyarság kíséri, hosszantaró íz. Potenciálja még évtizedekig terjedõ. A komplex íz hatása nem tûr semmi más ételt, hatalmas cukortartalma elnyomja a süteményeket ezért fõleg desszertként ajánlott fogyasztani.
Tokaji 6 puttonyos Aszú édes 1993 0,5 11,68 166 9,1 Közepesen mély színû bor. Összetett illatában a gyümölcsös jegyek még érezhetõk, de az érlelés hatása már erõsebb: feltûnik a kenyérhéj, és a dohány. Nem bántó savai ellensúlyozzák ugyan a magas cukortartalamat, közben önnálló életet élnek. Gyümölcsös jellege ellenére dominánsan kikerekedik érleltsége ezért inkább a karamelles, csokoládés mély íz tónusú desszertek mellé ajánlott.
Tokaji 6 puttonyos Aszú édes 1995 0,50,25 11,89 151 9,5 Mélyarany színe érleltséget mutat, de ízben mégis elõre törekszik az aszalt gyümölcsök zamata. Összetettségét a nagy cukortartalom lassan engedi kibontakoztatni, de egyensúlya megvalósul a finom savak tömege miatt. Lassan nyíló borok egyike mely dekantálást igényel. Ezzel együtt a desszertek remek kísérõjeként ajánlható, melyekben az aszalványok és citrus gyümölcsök játsszák a fõ szerepet.
Tokaji 5 puttonyos Aszú édes 2000 0,5 12,7 126 6,9 Arany színû vörös árnyékolással, diszkrét animális illatok, jelentõs édesség, más ízekkel ellensúlyozva, az aszúk közt is hosszúnak számító utóíz. Édes tartaléka páratlan, a 2000 évjáratra jellemzõ gyümölcsösségben teljesedik ki.


A töppedt szõlõszem illata és íze nem csak az édességek világába kényszeríti a bort. Mindenképpen ajánlható fehér húsok gyümölcs feltétek társaságához.
Tokaji 3 puttonyos Aszú édes 1999 0,50,25 13,4 79,6 6,7 Közepes borostyánsárga színû bor, mely az érleltséget vetíti elõre. Szájban határozott ízekkel egy kiváló egyensúllyal jelenik meg a bor, mely azt mutatja, hogy nem édes szamorodnival van dolgunk. Évjáratának megfelelõen gyümölcsök jelennek meg ízében Kis puttonyszám már megengedi azt a párosítást melyben a kesernyés ízek mellet megjeleníthetõ a különbözõ gyümölcs-aszalványok is. De ajánlható a kevésbé édes desszertekhez is.
Tokaji Édes szamorodni édes 1999 0,50,25 13,4 55 6,9 Világos aranysárga színû bor. A techológiából eredõen a finom aszúszemek íze mellet kis kesernyésség mutatkozik mely jó kiegészítõje a botritiszes íznek. Savai lendületesek ezzel együtt szájban sima érzetet ad a megfelelõ cukortartalommal. Ízében a klasszikus tendencia irányadó.
Tokaji Száraz szamorodni száraz 1999 0,50,25 12,33 3 6,8 A klasszikus mély-aranysárga szín komoly bort vetit elõre. Illata jellemzõen sherry-re emlékeztetõ mandula, zölddió mely ízben is folytatódik. Élénk savai karakteressé emelik e határozott ízérzetet, mely világon egyedi módon többperces utóérzetet is ad. Klasszikus aperitif ital mely nélkül elképzelhetetlen egy tokaji nagyétkezés. Önálló baráti borozós italként ajánlható karakteres íz-világa miatt.
Tokaji Szentvér Cuveé édes 2004 0,75 12,12 48 7,4 Az október elejei szüret meghozta az évjáratból adódó hátrányok kiküszöbölését és így egy rendkívül szép szõlõízekkel rendelkezõ bort kaptunk, melyben a Szentvér dûlõben együtt szüretelt Hárs és muskotály valósul meg. A Muskotály szépen egészíti ki a Hárs alapú virágméz illatokat és ízeket, mely egy szép egyensúlyba ágyazva található meg.
Új Generáció Tokaji Édes Hárs édes 2004 0,75 12,3 72 7,1 Kései szüret adta lehetõségek jelennek meg már a mély arany színben is. Így mutatkozik illata is mely leginkább virágmézre emlékeztet. Ez folytatódik ízben ahol koncentráltan elõbukkan a hársméz ízek és a hárslevelûre jellemzõ alma ízek. Nagy cukortartalmát a szépen kialakított savgerinc tartja akár több éven keresztül is.
Tokaji Ófurmint száraz 2002 0,75 12,8 2 7,2 Tiszta Óbor botritisz jegyekkel (menta, dió) Az érleltség által szabott ízek mellett az aszúkra jellemzõ zamat jelenik meg, az érlelt borokra jellemzõ utóízekkel A vöröshúsok világában érzi jól magát a bor. Karakteres jellege miatt erõs fûszerek sem szegik kedvét.
Tokaji Furmint száraz 2004 0,75 12,16 3 6,7 Világos szalmasárga színe szép és a borhoz illõ. Illata közepesen itenzív, aszalt gyümölcsökre és virágnektárra emlékeztet. Behízelgõ zamatú, savaiban lekerekített, üde bor. A vöröshúsok világában érzi jól magát a bor. Karakteres jellege miatt erõs fûszerek sem szegik kedvét. Kifejezett grill ételekhez ajánlható
Tokaji Hárslevelû félédes 2005 0,75 12,11 32,6 7,9 Szép színe világos zöldes sárga. Zamatában a szõlõfajta karaktere dominál, de jelentkezik mellette a borvidéki ízei. Telt, harmonikus, kellõen hosszantartó bor.
Tokaji sárgamuskotály félédes 2005 0,75 12,15 28,3 7,1 Színe közepesen szalmasárga. Ízében a fajtára jellemzõ hivalkodó muskotály jelleggel, egy kis virágnektárral füszerezve. Savai lekerekítettek, a maradékcukor kifejezetten jól áll neki.


kiss_cimke.jpg