Egyesület   |   Borvidék   |   Borok   |   Borászok   |   Tradíciók   |   Galéria

Babits Pincészet

Bodnár Pincészet és Borház

Fitomark-94 Kft.

Götz Pincészet

Monyók Pincészet

Ráski László Pincészete

Sajgó Pincészet

Tokajbor - Bene Pincészet

Bemutatkozás

Borok

Eredmények

Hírek

Tokaj Kereskedőház ZRt.

Tokajbor - Bene Pincészet » Bemutatkozás

A Tokajbor-Bene Pincészet Bodrogkeresztúron mûködõ családi vállakozás, amelyet a családfõ, Bene Miklós 25 éves borászati tapasztalattal 1998-ban alapított. Tokaj-hegyalján az ország északkeleti részén, a vulkanikus kúpok sokaságából álló Zemplén hegység szõlõ koszorúzta oldalain termesztett fehér szõlõfajtákból készülnek a világhíres tokaji borkülönlegességek. A pincészet jelenleg hét hektár szõlõterületen gazdálkodik Bodrogkeresztúr határában a Lapis-, Szepsy-, Kisvár-, és Dereszla-, Kastély-dûlõben. Fajtaösszetételt tekintve megfelel a borvidék sajátosságainak: 76 %-ban Furmint, 20 %-ban Hárslevelû és 4 %-ban Sárga Muskotály szõlõfajtákból áll. Saját tulajdonú szõlõültetvényeink termését magántermelõktõl történõ felvásárlással egészítjük ki. Nagy léptékû, 1999-ben indított PHARE- program keretében történõ beruházás során egy korszerû szõlõfeldolgozó, borkezelõ, palackozó (AST- 24/1 palacksterilizáló berendezés, GAI 1510 típusú töltõ-záró monoblokk), együttes került kialakításra.

A kiváló alapanyagokból a Tokaji borok teljes skáláját készíti Pincészetünk:
Furmint: száraz/félédes; a borvidék legfõbb, hagyományos szõlõfajtájából készül. Szép savakkal rendelkezõ, könnyed ízvilágú, mandula aromájú, hosszú utóízû bor.
Tokaji Sárga Muskotály: félédes/félszáraz; elegáns, páratlan zamatokkal rendelkezõ bor. Illatában a szõlõfajta elsõdleges aromajegyei az uralkodóak.
Késõi szüretelésû borok (Sárga Muskotály, Hárslevelû, Furmint): Édes különleges minõségû borok mézes-citrusos illattal. Izben a törökméz, datolya, kajszi keveredik friss citrushéj zamatával. Nem kapnak fahordós érlelést ezek a borok, az elsõdleges gyümölcsaromák kapnak hangsúlyos szerepet a borokban.
Tokaji Szamorodni: száraz/édes; intenzív ászkolási illattal rendelkezõ tokaji borkülönlegesség, amelynek ízében a mogyoróra és a mandulára emlékeztetõ zamatok kiváló egyensúlyban vannak a finom savtartalommal.
Tokaji Aszú 3, 4, 5, 6 puttonyos, Aszúeszencia, Natúr Eszencia: az aszúbor páratlanul gazdag a nemes, töppedt szõlõbõl származó mézre, karamellre és sárgabarackra, aszalt gyümölcsökre emlékeztetõ ízekben. Az érett gyümölcsösség és botrítiszes ízek mellett megjelennek az érlelésre utaló jegyek, amelyek ezeket a borokat hamisítatlan tokajivá teszik. Az Aszú borokban a több évig tartó tölgyfahordós érlelés során csodálatos aroma fejlõdik, ami késõbb a palackban teljesedik ki. Desszertekhez, libamájhoz, sajtokhoz ajánljuk. Nem hiányozhat az ünnepi asztalokról sem. Eltarthatóság tekintetében évtizedekben gondolkodhatunk. A Natúr Eszencia az aszúszemekbõl saját súlyuknál fogva kicsurgó nemes, rendkívül nagy cukortartalmú és csekély alkoholtartalommal rendelkezõ nedû, amely megédesíti a Pincészetünkbe látogatók napját. 1000 hl befogadóképességû, több mint 150 éves, a Máriássy-család tulajdonát képezõ tradícionális pincében történik a nemes, páratlanul gazdag és harmonikus oxidatív ízvilággal rendelkezõ borok hosszan tartó fahordós érlelése. A pince sajátossága, hogy falát a Cladosporium cellare nevû nemespenész borítja, amely fontos szerepet tölt be a nemes borok érlelõdésében. Az alkoholgõzzel elpárolgó bor alkotórészekbõl táplálkozik a penész, elpusztítja a levegõben lévõ káros mikroorganizmusokat és kiegyenlíti a páraváltozást.

Sok gondot és szakmai munkát fordítunk a 30 éve fokozatosan bõvített muzeális borok minõségére, a legkiválóbb évjáratokból õrzünk borokat; e borok íz-, illatgazdagsága egyedülállóan különleges.

A Pincészet filozófiája:
A pincészet megpróbál annak a kihívásnak eleget tenni, hogy a tokaji hírnevét tovább gazdagítsa és boraink a hagyományok tiszteletén alapulva készüljenek, különleges minõséggel és zamatvilággal kerüljenek a fogyasztók asztalára.

Elérhetõségek:
Cím: 3916 Bodrogkeresztúr Felsõ út 50.
Tel.: +36-47-596-024
Tel./fax: +36-47-396-017
E-mail: tokajbor-bene@secnet.hu
Honlap: www.tokajbor-bene.hu