Egyesület   |   Borvidék   |   Borok   |   Borászok   |   Tradíciók   |   Galéria

Babits Pincészet

Bodnár Pincészet és Borház

Bemutatkozás

Borok

Hírek

Eredmények

Fitomark-94 Kft.

Götz Pincészet

Monyók Pincészet

Ráski László Pincészete

Sajgó Pincészet

Tokajbor - Bene Pincészet

Tokaj Kereskedőház ZRt.

Bodnár Pincészet és Borház » Bemutatkozás

A Bodnár Pincészet és Borház családi vállalkozás. Alapítója dr. Bodnár Sándor kertészmérnök, három évtizedes sikeres szakmai múltra tekinthet vissza. Egész életében a szõlõhöz és a borhoz felelõsséggel közeledett. 1992-tõl több évtizedes tapasztalatait családi vállalkozásában hasznosítja.


A Bodnár Pincészet Borház borainak sikere a kiváló alapanyagnak, a kíméletes szõlõfeldolgozásnak, az évszázados kézmûves hagyományoknak és a jelenkor legkorszerûbb technikájának köszönhetõ.

Van idõnk kivárni, hogy a borainknál a minõségüktõl függõen kifejlõdjön a pincészetünkre jellemzõ karakter. Fiatal borainkon dominál az elsõdleges gyümölcsíz, míg a hagyományos szamorodni és aszú borainknál törekszünk arra, hogy az elsõdleges és a klasszikus ászkolt ízek finomsága, élénksége tökéletes egyensúlyba, harmóniába olvadjon.

Joggal hangsúlyozzuk, hogy a Bodnár Pincészet és Borház a Finom Borok Háza.


A furmint szõlõ ültetvény a kiváló fekvésû déli lejtõn a Sátoraljaújhely Köveshegy-Viókán közvetlenül az „Oremus” dûlõ szomszédságában található. Itt 1631-ben Szepsi Laczkó Máté református prédikátor az elsõ aszúbort készítette. A 150-200 m tengerszint feletti magasságban elhelyezkedõ Vióka dûlõ talaja apró köves vulkánikus tufa málladékból áll, ami úgy mûködik, mint egy cserépkályha, és ez a borok minõségét, egyediségét pozitívan befolyásolja. A sárga muskotály és zéta ültetvény ugyancsak Sátoraljaújhelyben, a Magashegy derékrészén fekszik. A hárslevelû ültetvény Bodrogolaszi határában, a Somos dûlõben terül el. A fentiek alapján teljes Tokaj-hegyaljai szõlõválasztékkal rendelkezünk.

Szõlõtermelési filozófiánk alapja, hogy a kitûnõ termõhelyeken visszafogott tõketerheléssel, késõi szüreteléssel törekszünk megtermelni a legtöbb aszúszemet, és magas cukorfokú különleges minõségû mustot nyerni. Elvünk az, hogy a kevesebb mindig több. Valljuk azt, hogy a fentieken kívül a bor minõsége döntõen az évjárat függvénye.

Csak a saját ültetvényeinken termett szõlõt dolgozzuk fel. Kedvezõtlen évjáratokban a teljes termést szõlõ formájában értékesítjük.A Bodnár Pincészet Borház hagyományos pincéjét a XIII. században a pálos rend építette, amely Sátoraljaújhelyben a Pincék völgyében (Ungvári pincék) található, 2002-tõl a Világörökség része. A pincéhez szervesen illeszkedik a terméskõbõl épített feldolgozó, palackozó és az ízlésesen berendezett 40 fõt befogadó borkóstoló helyiség. Elõzetes bejelentkezés után szakszerû borkóstolás keretében ismerkedhetnek meg a vendégek a nemes tokaji borok teljes választékával. A bemutatott borokból a helyszínen vásárlási lehetõséget biztosítunk.

Igény szerint csoportok részére Tokaj-hegyalja jellegzetes ételkülönlegességei rendelhetõk.


A szakmai és gasztronómiai élvezeteken kívül a borház további egyedisége a kóstoló falán kiállított Magyarországon magánkézben lévõ legnagyobb szõlõs-boros motívumú ex libris és kisgrafikai gyûjtemény. A gyönyörû grafikák számos hazai és nemzetközi kiállításon bemutatásra kerültek.

Elérhetõség

Sátoraljaújhelyen át Széphalom irányába haladva az Ungvári pincéknél tábla jelzi a pincészetet, ott a hegy felé fordulva 100 m-re található a kõbõl épült borház.

Bodnár Pincészet és Borház:
3980 Sátoraljaújhely
Pincék völgye u. (Ungvári pincék)
Tel.: (47) 322-849
Levelezési cím:
Bodnár Pincészet Borház
3980 Sátoraljaújhely
Balassi B. u. 31.
Tel.: +36(47) 321-579, +36(30) 9951-115, +36 (30) 6272-265
Fax: +36 (47) 321-579
Email: bodnarpinceszet@freemail.hu