Egyesület   |   Borvidék   |   Borok   |   Borászok   |   Tradíciók   |   Galéria

Történet

Logómagyarázat

Tagok

Események

Események

Az összefogás erejében történõ meggyõzõdéssel Tokajvinum Hungaricum néven egyesületbe szervezõdött tradíción alapuló Tokaj-hegyaljai pincészetek megalakulásuk óta számos kiállításon, rendezvényen vettek részt, ahol egyrészt az Egyesület létezésérõl tájékoztatták a nagyközönséget, másrészt a tokaji borok hírnevének öregbítését elõmozdító borkóstolásokat tartottak.

Az elsõ szakmabeli bemutatkozó borkóstolás helyszíne a Tokaji Múzeum volt 2004. május 28-án a III. Tokaji Borok Fesztiválja keretében, amikor a Világörökségek Tokaji Találkozója rendezvény vendégei, borász kollégák, valamint újságírók, polgármesterek kóstolhatták a borászatok –név szerint a Tokaj-Kereskedõház Rt., Tokajbor-Bene Pincészet, Bodnár Pincészet Borház, Kiss István Pincészete, Sajgó Pincészet, Ráski László Pincészete, Szabó Dániel Pincészete, Götz Pincészet, Monyók Pincészet, Babits Pincészet- tradícionális száraz szamorodni, valamint 6 puttonyos aszú borait.

Az összefogás, valamint az együttes megjelenést szolgálta a 2004. június 11-12-13 -án, a Városligetben megrendezett IV. Pannon Bországgyûlésen történõ részvétel is, ahol elõször mutatkozott be az egyesület a nagyközönség elõtt.

A tokaji borok népszerûsítésében vett részt a Felsõmagyarországi Bormustra az Egri Várban elnevezésû kiállításon 2004. augusztusában, ahol a tokaji, mátraaljai, bükkaljai és egri borászatok mutatták be termékeiket. Az Egri Vár, a történelmi környezet, a tradíció és az együttes megjelenés erejérõl, valamint az ebbe vetett hitrõl tanúskodott ez a rendezvény.

2004. szeptember 15-én külföldi bemutatkozásként az egyesület tagjai ellátogattak Bécsbe is, a Wine Fair 2004 New EU Countries kiállításra, ahol szlovén, cseh, szlovák, magyar borászatok vettek részt. Magyarországot a Bock Pincészet, Gál Tibor Pincészete, a Hilltop Neszmély, Gere Attila Pincészete, az In vino Veritas, valamint a Tokajvinum Hungaricum Egyesület képviselte.

Az egyesület 2005. április 15-én egyéves fennállásának alkalmából, bemutatkozással egybekötött borbemutató tartott Budapesten a Mezõgazdasági Múzeumban. A szakmai képviselõk mellett meghívást kaptak a média, gasztronómia és a borkereskedelem résztvevõi is. A Mezõgazdasági Múzeumban külön vitrinben látható aszú borok az egyesületet létre hozó kilenc borász díjnyertes termékeinek legjavát képviselik. A vitrinben a borászat hagyományos segédeszközei is láthatóak.

2005. májusában a Tokaji Borok Fesztiválja alatt a „Tokaji Bormûhelyek” programsorozatában az egyesület bemutatta a hagyományos borkészítési technológiát és annak végtermékeit a fogyasztó nagyközönség számára.

A kultúrált és minõségi borfogyasztás megismertetésén túl a Tokaji borok népszerûsítése céljából az egyesület részt vett a Miskolci Operafesztivál programsorozatával párhuzamosan megrendezett Miskolci Bornapok rendezvény 2005. június 11-25. között.

Az egyik legrangosabb hazai szakmai rendezvényen a 14. Budapesti Nemzetközi Bor és Pezsgõfesztivál-on 2005. szeptember 8-11. között részt vett az egyesület. A tradicionális Tokaji borkészítés és az egyesület tagjainak személyes bemutatkozása kapott kiemelt figyelmet a „Borászok órája” elnevezéssel megrendezett borbemutató alkalmával, ahol a borkedvelõ nagyközönség ismerkedhetett meg az egyesület filozófiájával.


A Tokaj Vinum Hungaricum Egyesület, mint szakmai közösségi marketing szervezet, fontosnak tartja hogy a magyar borágazatban szakmailag is aktívan részt vegyen. Ennek érdekében folyamatos kapcsolatban áll és rendszeresen konzultál a helyi (Tokaji Hegyközségi tanács) és országos (Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, Agrármarketing Centrum) szakmai irányító szervekkel.
Bízunk abban, hogy a Tokaj-Kereskedõház Rt. gesztorságával mûködõ Egyesület a továbbiakban is erõsíteni és bõvíteni fogja feladatkörét a tokaji borok rangjának és elismertségének emelése terén, valamint munkáját kiterjeszti a közösségi marketingben és az összefogásban vállalt szerepének megfelelõen.