Egyesület   |   Borvidék   |   Borok   |   Borászok   |   Tradíciók   |   Galéria

Tokaji fajtaborok

Tokaji borkülönlegességek

Tokaji borkülönlegességek

Szamorodni: Lengyel eredetû szó, ahogy termett, arra utal, hogy az aszúsodott és egészséges szemeket együttesen dolgozzák föl. Édes és száraz változata létezik. Mindkettõ kiválóan alkalmas aperitifként. A száraz szamorodnit a jellegzetes dió illata miatt a vad ételekhez illetve marhahúsból készültekhez ajánlott fogyasztani. Roquefort sajtokhoz párosítható. Édes változata húsételek mellé rendelhetõ, de az étkezés követõ kávéfogyasztással is egybeköthetõ.

Aszúborok: Világ egyetlen természetes csemegebora. A legnemesebb anyagokból készített bor mely méltán a királyok bora borok királya. Készítési technológiája évszázadokra nyúlik vissza. A nemesrothadás hatására létrejött aszúszemeket egyenként szedegetik ki a szõlõfürtbõl, majd elkülönítve tárolják. Az így leválasztott épp szemeket földolgozzák, majd must, erjedõ must vagy bor formájában hozzákeverik a feltárt aszúszemekhez. 36-72 órás áztatás után sajtolást követõen kerül a tölgyfahordókba a pincék mélyére. 3-6 év érlelés után kerül a nagyközönség elé. A bor és aszúszemek aránya határozza meg a bor koncentrációját, így alakul ki a 3,4,5,6 puttonyos kategória. Ami régi mértékegység. Jelentése egy gönci hordó (136 l) alapborhoz kevert aszúszem mennyiség. Tehát ahány puttony (20-22 kg) aszúszemet kevertek ehhez a mennyiséghez annyi puttonyos aszút kapunk. Szárnyasokból készített ételek kísérõje, vagy a desszertekhez párosítható

Esszencia: Nektár, ami az aszúszem saját súlyánál fogva kicseppen. Sûrûsége a mézhez hasonlítható. Nemes voltát misem bizonyítja, hogy nemzeti Himnuszunkban is megénekeltetett: „Tokaj szõlõvesszein nektárt csepegtettél”